nuffnang advert

Friday, March 30, 2012

mentarang bakar..

selamat pagi semua...
hari ni aku dah ceria balik kot...biasalah tu...kengkadang emosi tak stabil...haha...

hari Sabtu lepas, ada kenduri kawen sepupu aku kat kampung aku kat Sg. Besar...balik je dari sana, terus hubby ajak mkn mentarang bakar yg byk dijual di tepi2 jalan sepanjang Sg. Besar - Sabak Bernam.

ni lah mentarang...korang pernah tgk tak? pernah makan tak? aku yg bertahun duduk kat Sg. Besar ni pun baru festaim tgk dan mkn...hehe...mentarang ni spesis siput/kerang. Hidup di kawasan pantai berselut/lumpur dan air bersuhu rendah. Brader yg jual ni ckp, kalau kerang duduk kat lumpur, mentarang ni duduk jauh lagi kat dlm lumpur tu....nak dptkan mentarang ni ko kena korek lumpur ni habis2...mentarang akan dikutip sewaktu air surut dan sgtlah popularnya kat Pantai Sabak, Sg. Besar, Kuala Selangor dan Perlis.

ni kat dlm kedai tepi jalan tu...sebenarnya byk lagi kedai2 jual mentarang sepanjang Sg. Besar ni...kedai2 dorang ni sempoi je...

hubby pekena laichee kang...bagi hilang dahaga sbb masa tu panas terik betul...

ha..ni dia mentarang bakar kami dah sampai...mentarang ni kulit dia nipis je nok tapi saiz dia agak besar dibandingkan siput ngan kerang...selain drp bakar, mentarang ni boleh jugak dibuat sup ke, celup tepung ke, masak sambal ke, masak lemak pun boleh ko...tapi femesnya dibakar la...so, kita try mentarang bakar...

ye, inilah rupa isi mentarang...kata nenek aku, tak ramai yg pandai mkn mentarang ni...ramai yg geli katanya...ye lah, sekali pandang, mcm alien pun ada aku tgk mentarang ni...huhu...tapi harus lah aku nak try jugak...sekali try, eh, boleh tahan sedap lah...rasa dia lemak2 manis...ala, mcm korang telan kerang jugak la...lebih kurang gitu lah...tapi, tapi, tapi kan.....kami laaaaagi suka lokan bakar kat Sabah tu...hubby bila mkn mentarang ni, terus ajak gi Sabah lagi sekali nak pekena lokan bakar tu...sungguh, kami rindu lokan bakar kat Tuaran tu....huhu...

si adik ni kelakar sgt kitaorg tgk dia...dia try nak telan mentarang ni, tapi tak tertelan ko...asyik la terkeluar, pas tu try masuk balik, pastu terkeluar balik, pastu sudahnya dia tak mkn, dia mcm geli je aku tgk...haha...

si abang ni pun sama..tak berapa reti makan...apalah anak2 mama, tak boleh geng ngan mama la mcm ni nak JJCM...nampak benda pelik sikit, tak nak mkn...adoi la..


eh, korang kalau nak pekena mentarang ni, moh la ke kampung aku kat Sg. Besar tu...korang pun harus cuba okey....



p/s: pagi tadi gi keje ujan lebat, alangkah best kan kalau dpt sambung tido....

105 comments:

Lya Colours said...

biasanya mak saya mentarang ni dia buat bakar bungkus dalam alum foil tu letak sambal. nyam nyam

♥ dak pink said...

Best lalu Sg. Besar ni sbb tepi jalan byk jual buah.

Nanti, kalo lalu lagi, boleh try mentarang plak.

Liyana said...

nak makan mentarang pun kena buang gigi die kan... dulu xtau main telan je gigi mentarang tu, adeyy, hehe

Anum said...

ye la, anak2 ko sama macam aku,, nampak benda pelik geli nak makan
kalau hati aku dah terbuka nak cuba... aku rojer ko.. hahhahha
p/s:best kan kalau dpt sambung tido

Riny said...

kg akk dekat la dgn umah riny..he3...tapi riny selalu x makan kt kedai tu..beli buat kat rumah..makan ramai2...memang sedap kan...baru puas makan...:)

:: Mrs.Eady :: said...

mentarang???

atty's said...

kty pun taip kali balik kg, sabak bernam,selalu nmpk ada jual mentarang..tp lom penah lg makan..

RULZA said...

wahh, mentarang..kalau balik kampung (perlis), mak mesti beli kalau ada di nat(pasar pagi)...

mama iris said...

kampung ko kat sg besar ke da?aiseh.....gimme five. aku dulu masa kecik dok kejap kat sungai panjang,lps arwah abah meninggal dah tak duk sana dah. tapi kakak aku ada lg yg duk kat sungai besar tu....raya je balik sana.

eMMe said...

sedapnye..seefood....hehehe...

HeNRieTTa JoSe said...

Salam perkenalan....kt cni xde yng suap bakar...cuma ada yang fresh ngn yang siap di siang jer...huhuhu...

nuwairani ismail said...

baru nak sebut pasal lokan bakar, sekali akak dah cakap dulu...huhuh...memang sedap lokan bakar tu...nani kalo gi KK mesti singgah.

amirah said...

series tak penah mkn la nok..ada je jual kt sini tp tak reti nk masaknya ...

lieyalatif said...

ish lieya tak penah plak try sis...teringin lak rasenye.....

ape2 pun laicikang tu terbaeklah...meleleh2 dah daku tgk ni.....

..::SangRatoo::.. said...

masa aku kecik² selalu je gi Sg.Besar ngan mak abah aku..carik kain buat baju raya..sana kan ada kedai² jual kain murehh murehh :P

fiza said...

Pernah tgk, tapi tak pernah mkn lagi.

Hehehehe...klakar lah adik.

Riri Yoorin said...

amboi sedap nye mentarang nie.. klu ayah kita ni dapat makan peluh2 dia.. memang sedap

Yuzy said...

Pernah mkn mentarang ni....
bkaq2 cicah ayaq asam...
Lalu kat area tepi2 laut kat Perlis banyak jual mentarang ni....

Dee said...

aku mkn siput2 ni..tp mentarang ni festaimlah aku tgk rupa isi perut dia..sedap eh..

jom ikut aku gi tawau next year..kita pekena lokan bakar..sambil2 kita gi scuba kat sipadan n mabul island..bwk je family..hehehe..

AnneRaini said...

aku dah makan tp betullah kate ko sedap lagi lokan bakar kat tuaran tu....kalo ko gi Sabah lagi..cer ko bungkus lokan tu bagi aku...hahaha

adarnadzmie said...

akak lom pernah mkn dan tgk lagi mentarang ni... nampak mcm sedap sbb rasanya seperti kerang...akak memang suka kerang bakor....hehe...
kalau jumpa bolehla rasa mentarang ni...:)

gadisBunga said...

saya dgn mak pulak mmg penggemar mentarang. kalau lalu kat belah2 sana tu otomatik kete jadi kekura sebab nak intai mentarang!

wahida said...

liyana: kena buang gigi dia? haha...aku tak tau pun...aku bedal je weh...kehkeh...

riny: hai riny, awak sg. besar kat mana yer?

mama iris: kalau balik sg. besar, boleh la roger aku nok...

henreita jose: hai salam kenal, tengs singgah sini...

sangratoo: tu lah, sg. besar selain drp mentarang, terkenal ngan kain murah2 jugak...

dee: mana satu ko ni kak, ho chi minh mcm mana pulak? byk benor trip ko neh...ekekek...

rasp said...

1st time dengar mentarang...
so 1st time tengok....
nak merasa ntah bila lah plak kannn....

Izan Ishak said...

izan pun tak pernah makan mentarang... tgk rupanya cam tak syok kan. tapi tulah... blm cuba blm tahu kan.

sisdee said...

i baru tahu hahahahahaha..tpi mmg cam pelik kan..kikiki

mamyharraz said...

nampak sgt muka tak rela adik tu hhee
laicikang tu yg buat aku teringin sgt sgt.

| SUE | said...

kalau balik kg, mmg lalu sg besar ni. skrg barulah taw mana roper mentarang ni..hehehe

Rai Ourkizuna said...

adik muka memang tak sudi nak makan..hahaha..

akubiomed said...

Saya pernah tinggal di Sungai Besar selama 5 tahun. Ikan dan sayur di sini segar dan murah.

norhidana said...

syoknyer kak... ni yg bt rasa tingin nk gi sungai besar nih... best tul...

heheeh abg ngn adik mmg muke tak ikhlas nk mkn je... ahak2 sian diaorang

CintaZulaikha said...

benda2 dalam kerang nihlah benda2 paling payah nak masuk tekak nih..besalah tekan ngada2 lah katakan...huhu

wahida said...

akubiomed: ramai rupanya duduk/pernah duduk kat sg. besar ye...buat n3 ni baru tau ada ramai org kampung aku rupanya...hehe...

fazilzura said...

ooo mentarang tu cm kepah gitu ye..
huhuuh aku x penah makan beb .. tgk pun agak loya bg ku .

beb , kalau sudi meh singgah sok kt cheras kul 3 ptg

denso_cute@yahoo.com

ieda said...

akak punn x pernah makan dik weehhh
seyes tgk anak ko makan sedap dik
hurmmm bile lah nak cube nie
kalau kat sini x der
jawap nyee lambat lahhh ;)

Tina Othman said...

takpenah makan pun, tapi penahlah dgr nama dia ni

tak taulah boleh makan ke tak sebab saya bukan jenis adventure bab2 makan ni =)

Munnafendy said...

mggu dpn kawan sy kawin kat sg besar..boleh cari.betul2 tepi jalan je ke kak? yg sy perasan gerai buah byk la..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

tak pernah makan..sekali pandang betullah mcm alien

fazilzura said...

>>> beb , aku ado wat majlis besday akil yg ke 5thn.. meh le dtg jimba2... xpenah jmp ko lg kan .. sok ado photog leh ko posing sakan ..

kalau nak add , ko email aku .. leh aku email no hp aku jgk

ajumohit said...

Dah makan dah Ida, rasa mcm kerang, best

Reena said...

first aku tgk pic mentarang tu..aku da agak msti kg sg besar tu..aku blja kt situ...thans, sbb tnjukkan wajah sebenar mengkarang tu..bfore ni xpna tingin nk singgah..hhehe

♥ Wina ♥ said...

aku tak pernah makan mentarang nie huhuhuuuu

betul beb..aku pun rasa nak tarik je selimut join anak² tido tapi apekan daya...tanggungjawab kan??

eLLy said...

noks aku pun geli nak makan noksss

wahida said...

munnafendy: ye nok, sepanjang jalan kat sg. besar tu melambak kedai jual mentarang ni...ko biar betul? takkan tak nampak nok...mmg ada byk jual buah, tapi jual mentarang pun ada byk tau...nnt tgk betul2 yer...

fazilzura: aku dah email ko nok...
anyway tengs atas jemputan...

reena: ko belajar kat mana nok?

elly: tak try, tak tau der...jgn geli2...

Daddy Ziyyad said...

eerrrrr..confirm aku tak makan benda alah ni..haha

saffiya_aleesya @ echa said...

pernah laa nampak cuma tak pernah makan lagi laa kak!! teringin gak nak cuba!!

whitecappuccino said...

ooo..cam ni ke mentarang? tak penah makan lorr!

mama aini said...

salam wahida..kalau mama ke perak..mama mesti lalu kat kg wahida ni..ehem mama tak pernah lagi mencuba mentarang ni..sedap ke?..ehem kalau lalu kat sana mama akan mencubanya.. !!.. :)

qemaishak said...

aku xpernah makan mentarang ni kak, cicah air asam ke?

Neeza.Areef said...

tak penahhh
erk..mcm scary jek...
si adik pun dah kuar masuk kuar masuk ujung2 kuar gak..
agaknye klu wat sambal ke mkn ngn nasik semunyik2 celah nasik tu telan jugak kot..heheh

wahida said...

qemaishak: tu ada komen kata cicah air asam sedap...aku tak pernah try lagi cicah air asam, aku try tu dia bg sos ngan kuah kicap tu...hehe...sedap je...

-Sara- said...

pernah makan..sedap jee rasa dia..pastu makan pon puas smpai muak sbb isinya besar2 kan ..hehe

::NureeN:: said...

x pernah tau pon.. ingatkan kerang td..
alahai... tgk laichee kang teringin plak nk mkn :)

Pok Amai-Amai said...

Uishh! Kene try nie. Mentarang? MEnarik!

Pepel BoNda AmaNi said...

klu kat kedah..kitorang xpanggil nie mentarang...panggil siput biji nangka kot xsalah aku...

Rinna said...

Tak penah makan lagik.. nampak cam sedap jerk.. :) Hubby mmg suka kerang.. mungkin dia akan suka gak ngan mentarang nie

wani said...

woow aku tk pernah rasa,tp mc sodappp

Kakzakie said...

Mesti sedap kalau wahida kata macam siput atau kerang. kakak tak pernah rasa lagi...

FiZa said...

akak org sg besar ke?? sy org sabak...mmg sedap mentarang ni...selalu kitorg masak rebus je pas tu cicah dgn sambil kicap...

sedap ooo...ramai yg geli nak makan sbb benda ni berlumpur...

kene bersihkan betul2 pakai berus...sy ajar suami mkn,,, nasib dia leh telan...

wahida said...

fiza: la, org sabak ke? ramai pulak aku jumpa org kampung aku kat sini...hehe...

|| NaFiRaa || said...

ceh!!! n3 ko nih suka kasi aku leleh!!! sedapnye!!! terliur!! mencik!!

Alin Marlini said...

Wahida..rasa apa? pandai plak bebudak tu makan...mesti sedap tu..

miloais milo said...

tak penah makan - tapi penah tengok

Qhaifa Nur said...

rugi kalau beli...
pernah makan sedap juga...

wahida said...

alin marlini: mesti ko tak baca n3 bebetul, bebudak tu tak reti mkn la mentarang tu...

Reena said...

blaja kt Poli sabak bernam...slame ni klu lalu, tgk je.....tp bile tgk akk show off pic die..tingin plak nk rase...heheh..letak sos mst sdap kn..huhuh

munna said...

munna first time dengar dan tgk mentarang ni.....nampak mcm sedap....

Eye_nee said...

mak akk dah 3x beli dan masak...sekali pun akk tak try sis..akk spisis siabg dan siadik tu...try masuk mulut then keluar balik..try balik..tak bleh jd ni...mmg tak boleh masuk..mak selaunya rebus jer sis...ketuk kan serai..daun kunyit...cili api sikit...selera jer en suami akk mkn...

KhaiRin : anies said...

penah mkn rs nyer...adik ipar bw blk kg..tp yg bkr x penah rs

Kazman / Sue said...

alamakk... mentarang... kami pun suka layan mentarang bakar ni....

ni gerai yang nak menghala ke Kl kan... dulu makan kat sg hj dorani tu kat muara.. layan masak pedas... sedap jugak last kitaorang pergi dah tak de la pulak menu tu... terus layan yg kat tepi jalan menghala ke sg besar....

Cik Ecah said...

xpernah mkn huhu ;p

wahida said...

kazman/sue: ha ah, ni gerai yg menghala balik ke kl...
kampung kat situ ke?

Bitt (double IS) said...

ye la kena la try kat sana...sebab kalau bawa balik kompem tak reti aku nak mengodek resepinya...akekekkee

mamawafiy said...

hmmm aku pun kalau blk kg hubby tu (sg besar) cuma menjeling-jeling je la..nak singgah mmg tak la sebab jalan jem memanjang hehehe..tapi tgk post ko ni buat ku teringin pulak..hwaaaaaaaaaa

Mama Ema said...

pernah tgk kawan bawa ke opis..tgk jer mampu..nak telan tak mampu telan agaknya..hehehe

mama maman aka yana said...

wahida.. mama selalu perhatikan entry wahida kann.. selalu je naik dia punya post.. camne wahida buat eks..maksub mama gini.. pg td wahida dah post entry nih kann.. tgk2 tgkhari post yg sama tp still leading dr other entry.. smpi la ptg nih.. leading jugak.. camno.. cuba kasi sikit ilmu kat mama nih... hehehe

Maya Mayana said...

kira pepahat lg sedap la dr mentarang ke wida?

mentarang dan lokan bakar noted dlm kepala...akan dtg nk cuba juga kalau ada rezeki :)

cahya indah said...

dulu masa pegi area sana sebab kenduri kawen kawan pun nampak sign mentarang ni..banyak sangat2. tapi tak beli pun. kat sini macam takde je.

Softtouch [Hanim] said...

xpernah mknmentarang ni....tp mcm sedap sbb dia spesis kerangkan..sy suka mkn kerang

miss Fyqa said...

tak pernah mkn mentarang lg la kak.. hehe.. cam sedap jer... :D

FiZa said...

sy lahir kat sg besar, membesar kat sabak...hehe...kg akak kat mane??? akak mesti org jawa ek??

MaryaYusof said...

As salam dear,

Mcm sedap je... Nak try ntah bile lah balik Msia gamaknye...huk3x

Lama betul tak lawat ko ni... alahai...jgn majuk tau! :)

Tihara said...

sedapnye mentarang bako..eyy org sg besar eks..kg akak kat sg.sireh tp tg karang la..dekat da tu :)

Kasih Salina said...

nampak cam sedap jer mentarang bakar ni..tp sy lom pernah try lagi..selalu tgk kat kuala perlis byk jual..

rosmina samin said...

1st time dengar "mentarang" seriously! :p

susumanis said...

Exotica nyerr mentarang ini, cicah dia best mesti sodapp kan..hehe

Faeez said...

mmg best arr mentarang ni...1st time mkn pun masa g homestay kat kuala selangor...faeez mmg ske benda pelik2...mmg nk try aje..tp syg kat tempat kami x de...huhu

IxoR@ said...

Sy suka!

Selalu rebus je, mkn cicah dgn sambal kicap....

Sedap....

khairul said...

blom pernah try

m.u.l.a.n said...

tak pernah try... mesti best ni..

idasm said...

mmg festaim jugak dgr nama mentarang ni. tp kalau ada peluang nk jugak terai.. hehe...

jeBateja said...

serius...pertama kali kawe tgk n kenal....nama pun pelik je bg awe....ahakz

.:fyzz:. said...

nok dun wory aku mmg baca entry ko betul2..ngan penuh feel lagi..hehe.
wey natang mentarang nih aku tgk lam JJCM penah ada kan..aku tak pneh makan lagi la..tp gaya hg citer tuh cam sedap ja nok..aku nih ibu mengandung ..tgk apa pun nmpak sedap..hehe

Mimy Hamid said...

apa rasa mentarang ni

Nazayiena said...

x pernah try lg,mungkin rasa kepah jugak kot....

[sutera kasih] said...

pernah tgk tp xpernah mkn lg hehe

ct rahani said...

x penah makan.. jauh la sg besar kak.. klu dekat leh gak cuba nih.. hehehe..

lizz said...

erm sedap sungguh mentarang ni kalo masak ala2 tomyam isinyer pun manis dan besar... hr tu my hubby beli isinyer mcm lala tapi besarkan...

mamasuri said...

aku pun geli wei...

kayyana said...

kak, saya pernah makan mentarang nih.. kt kuala perlis.. mentarang tu die wat masak lemak.. sedap giler.. hehehe

azza said...

kak ida... ni menghala kl tp bhgn mana ha? sg limau ke? simpang 5 ke? sg nbg? aku yg dok sg bsr pun xprnh g... teringin nk g...

wahida said...

azza: yg ni kat area simpang lima...ala, tapi kan kedai mentarang byk, ko pilih je nok...

Karukord Jagau's said...

jumpa lak org sg besar kat sini hehehe....

Riny said...

hehehe..riny ornag sabak..tp kakak dok sg besar..dekat je tu..nnt raye leh jumpe..:)

cendawan & siput gayam said...

kami yang kerja kat kola perlis ni..dapatlah rasa makan mentarang..hmm memang sedap lebih sedap dari kerang..kalau freshla sbb isi dia manis..